7 ekspertråd så dine nytårsforsætter holder

nytår

Det er en fast nytårstradition for de fleste, at afgive nytårsforsætter. Et løfte til dig selv om, hvordan du vil gøre dit liv bedre i det nye år. Desværre er det næsten en lige så fast tradition, at smide de gode intentioner over højre skulder nytårsdag, på vej ned på tanken eller på McDonalds for, at købe proviant til at pleje dine tømmermænd.
Her har du en række råd som kan sikre, at du ikke falder i den samme fælde (igen) i år.

1. Skriv dem ned
Sandlynligheden for at holde dine nytårsforsætter øges betydeligt, hvis du skriver dem ned. Så skriv dem ned!

2. Vær konkret
Når du skrive dine forsætter ned så beskriv dem så konkret som muligt. ‘Jeg vil tabe mig i det nye år’, er for diffust. Skriv i stedet ‘Jeg vil veje 52 kg’ eller min fedprocent skal ned på 12′. På den måde kan du løbende følge op på dine fremskridt.
Det samme gælder for løfter som; ‘jeg vil drikke mindre alkohol’ (hvor mange genstande om ugen?), ‘jeg vil leve sundere’ (hvordan? Lav en liste over det du ønsker at spise og det du ønsker at undgå) og ‘jeg vil dyrke mere sex’.

Sune Velysion - slank

3. Sæt billeder på
Gerne helt bogstaveligt. Find et billede af dig selv dengang du var i topform, var slankere og levede sundt. Print billederne ud og sæt dem ved siden af dine nytårsfortsætter.
Findes de ønskede billeder ikke så fortvivl ikke. Giv dig god tid til at skabe et mentalt billede af dig selv når du har nået dit mål. Forestil dig hvordan det føles at være dig når dit mål er opnået.
Suppler gerne med billeder som du finder på nettet – fx af den bil du vil købe i det nye år.
Billedet til højre skal jeg have på min egen liste i år (det er 5-6 år gammelt).

4. Begræns dig – max 3 forsætter
Indeholder din liste for mange nytårsforsætter er der tendens til at ingen af dem bliver gennemført fordi den er for uoverskuelig. Begræns dig til højest 3 løfter til dig selv. Har du flere forandringer som du ønsker at gennemføre i løbet af året så prioriter dem. Hvad er vigtigst at være sødere mod svigermor eller gennemfører en triathlon? Hvad er lettest :)
Når du har opfyldt første løfte til dig selv kan du give dig selv lov til at tilføje et ekstra forsæt til listen – det kan man godt selv om det ikke er nytår.

5. Sæt dem op et synligt sted
Når du nu har lavet din rigt illustrerede liste med nytårsforsætter så sørg for at du også kan se den. Helst et sted du ser ofte: på køleskabet (pas på listen ikke drukner mellem andre opslag). Gå alternativt all-in og sæt dine nytårsforstætter i en flot ramme og hæng den op midt i stuen indtil du har nået dem alle.

6. Fjern alle fælder fra dig selv
Skal du holde op med at ryge så sørg for at du kun har den tobak tilbage, som du skal nyde nytårsaften. Smid alle askebægere, e-cigaretter, halve cigaretpakker, lightere (ja selv din fine Ronson eller Zippo) og resten af de cigarer som onkel Henry havde med hjem fra Cuba i 2004 (de er alligevel blevet tørre).
Det samme gælder når du skal slippe af med din sukkertrang. Væk med slikdepoterne – også de hemmelige og særligt lækre.
Kan du ikke give slip er du ikke klar og så kan du lige så godt fortsætte din vane med god samvittighed.

7. Gennemfør et nytårsforsæt af gangen
Forandring kan være vanskelig (læs evt. om dårlige vaner her). Derfor er det de færreste, som er i stand til at spise sundere, begynde at motionerer og stoppe med at ryge på en gang. Så find ud af, hvad der er vigtigst og start her. Når første mål er gennemført eller er blevet en ny god vane så tag hul på det næste.
Det tager lidt længere tid men er betydeligt lettere.

Bonus tip: hold dem for dig selv
Almindelig køkkenbordspsykologi foreskriver, at vil du gennemfører noget så fortæl vidt og bredt om det. For at lægge pres på dig selv. Desværre har den strategi en bagside – dit initiativ vil modtage ros på forhånd. Dermed forsvinder en vigtig motivationskilde for at gennemfører din forandring. Anerkendelse fra vores omgivelser er en vigtig belønning og har vi fået belønningen på forhånd, daler incitamentet for at gennemføre, hvad vi har sat os for.
Personligt fortalte jeg for år tilbage til Gud og hvermand at jeg skulle løbe marathon – det skete bare aldring. Så del kun dit nytårsfortsæt med dem du har brug for hjælp fra – fx din partner, hvis du skal tabe dig (så vedkommende ikke køber dit yndlingssnolder i tide og utide).

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med dine nytårsforsætter. Har du brug for en hjælpende hånd så læs om rygestop med garanti eller bestil en tid så du kan slippe af med din sukkerafhængighed.

Hav en godt nytår.

Kærlig hilsen

Sune Velysion

Image courtesy of satit_srihin at FreeDigitalPhotos.net
Udgivet i Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*


syv × 6 =

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook