Agorafobi

Agorafobi
Agorafobi betyder angst for åbne pladser og blev tidligere opfattet som netop dette. I dag opfattes agorafobi noget bredere og omfatter ud over angst for åbne pladser, også angst for at færdes på steder med mange fremmede mennesker og angsten ved ikke umiddelbart at kunne komme i sikkerhed (typisk opfattes hjemmet som sikkert).
Agorafobi kan opstå steder som indkøbscentre, offentlige transportmidler, koncerter, sportsbegivenheder og lignende. Det vurderes at omkring 5 % af befolkningen rammes af agorafobi.

Agorafobi er ofte knyttet til frygten for at besvime eller få et angstanfald, hvilket i mange tilfælde er knyttet en flovhed eller skamfølelse. Paradoksalt nok kan frygten for at få et angstanfald i sig selv udløse et angstanfald og dermed bliver der sluttet en ond cirkel, hvor frygten for at få et angstanfald et offentligt sted bliver en selvopfyldende profeti.

For at undgå angstanfald vælger en del personer med agorafobi at holde sig hjemme eller steder der føles sikre. En agorafobi lidende benytter sig af selvmedicinering med alkohol, hash eller andre stimulanser, for at dæmpe angstsymptomerne.

Dermed kan agorafobi være en en trussel, både for det mentale og det fysiske helbred og være stærkt livskvalitetsforringende.

Heldigvis er der hjælp at hente hvis du lider af agorafobi.

Symptomer
Symptomerne på agorafobi er mange og tæller blandt andet; heftig hjertebanken og høj puls, svedeture, svimmelhed, smerter i brystet, en følelse af uvirkelighed, åndedrætsbesvær og i nogen tilfælde kan du opleve angstanfald, der kan medføre besvimelse.

Agorafobi hænger nogen gange sammen med lavt selvværd. Depression opstår nogen gange som følge af agorafobi og i de tilfælde vil angsten opleves stærkest når depressionen er værst.
Markant flere kvinder end mænd rammes af agorafobi og ofte opstår agorafobi tidligt i det voksne liv.

Behandling
Hypnose er meget effektivt til behandling af agorafobi og du vil mærke en forbedring allerede efter første session – nogen slipper helt af med deres angst efter første session. Coaching har ligeledes nogle særdeles stærke værktøjer, hvis du foretrækker den tilgang.
Behandling af agorafobi starter med at du fortæller om din fobi og på baggrund af, hvad du fortæller vurderer jeg, hvad der er den bedste fremgangsmåde i dit tilfælde. Alle mennesker er forskellige og derfor findes der ikke en standardløsning der kan bruges på alle.
Før og efter selve forandringsarbejdet (hypnosen eller coaching) måler vi, hvor stærk din agorafobi er på en skala fra 0-10. Det gøres ved at du forestiller dig en situation, hvor du har oplevet din agorafobi. På den måde kan du kontrollerer hvor stor effekt sessionen har haft.

I de tilfælde, hvor din agorafobi er så voldsom at du ikke ønsker at vove dig udenfor, kommer jeg gerne forbi til den første session.

Book din tid online nu ved at klikke her

Eller ring til mig på 7120 1779 og hør, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Kilde
ICD-10 F40. ICD er den internationale klassificering af sygdomme, 10 henviser til den udgave, der benyttes nu kapitel V (F) indeholder klassificering af mentale og adfærdsmæssige afvigelser.

Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook