Dårlig vane

Dårlig vane
Dine vaner er fantastiske mekanismer, som du ikke vil kunne undvære. Nogle eksperter vurderer, at op imod 95 % af dine handlinger er vanehandlinger. Uden vaner skal du tage stilling til alt for mange spørgsmål hele tiden og derigennem opleve stor usikkerhed.
Når du står i dit køkken og skal smøre en mad, ved du præcist, hvor du skal lede for at finde en kniv. Du har gjort det til en vane at placere dine knive et bestemt sted, så du kan finde dem igen, når de skal bruges. På samme måde er det dine vaner, der afgør, hvordan du hilser på fremmede, opfører dig i forsamlinger, hvilken rute du vælger hjem fra arbejde, hvilken musik du hører, hvilket tøj du har på og så videre.

En vane er en nyttig strategi, som hjælper dig med at gøre din hverdag meget lettere. Ofte har du helt glemt, hvilke årsager der ligger til grund for din vane. Med tiden bliver vaner en fast indgroet del af vores personlighed, og når vores vaner bliver udfordret, føler vi tit et ubehag eller vrede. Hvis konen kommentere din rygning, din kørsel eller måden du lægger håndklæder sammen på vil mange opfatte det som en personligt angreb – ikke en kommentar til selve vanen men en kritik af selve personligheden. Vi kommer til at identificerer os med vores vaner – selv de dårlige. Vanerne er en overlevelsesstrategi, og et angreb på vores vaner er et angreb på vores sikkerhed. Vanerne er en indgroet del af din underbevidsthed, og det er ligeledes din underbevidsthed, der værner om dem, når nogen forsøger at kompromittere og ændre dem.

Desværre kan nogen af dine vaner være et problem for dig. Det kan være fordi, de er sundhedsskadelige såsom rygning, alkoholisme eller stofmisbrug. Det kan være vaner, som irriterer eller hæmmer dig såsom neglebidning eller nervøse ticks (trommende fingre, et ben der hopper uroligt). Eller det kan være vaner, som du overdriver såsom at vaske fingre otte gange, hvor andre ville vaske fingre en enkelt gang. Du går måske mange gange tilbage til din dør for at checke om den er låst, eller du er nødt til at rengøre alt meget grundigt, inden du bruger det eller spiser det. I sidstnævnte tilfælde kaldes den dårlige vane for en tvangshandling.

Du har så utroligt svært ved at vænne dig af med en dårlig vane, fordi din underbevidsthed ser det som vigtigt for din overlevelse, at vanen fastholdes. Din bevidste, logiske bevidsthed ved, at vanen er fjollet, og ønsker at slippe af med den. Det er dit ubevidste sind, altså din underbevidsthed, som styrer dine følelser og ønsker at holde fast i den dårlige vane, og når der er kamp mellem den bevidste og ubevidste del af dit sind – eller fornuften og følelserne – vinder det ubevidste og følelserne næsten altid.

På den baggrund er det tit nødvendigt med en hjælpende hånd for at slippe af med en dårlig vane – også selv om du er topmotiveret.
Mange af mine kunder er overraskede over, hvor hurtigt de kunne slippe en dårlig vane, som de har haft i årtier. Typisk tager det ganske få sessioner at slippe af med en dårlig vane, og nogle dårlige vaner forsvinder endda allerede efter første session.

Rygestop behandler jeg lidt anderledes. Her afsætter jeg tid til en lidt længere session – til gengæld afholder jeg kun én. Min erfaring med rygning er at du får det bedste resultat ved at stoppe helt, en gang for alle. At foretage en langsom nedtrapning er at trække pinen ud.

Behandling
Både hypnose og coaching er effektive værktøjer/metoder i arbejdet med at fjerne dårlige vaner. Jeg anbefaler hypnose som udgangspunkt, da det er min erfaring, at det er den hurtigste måde at slippe af med de dårlige vaner på, da vi i hypnosen kommer til at arbejde direkte med dine følelser, som er den del af dig, der ønsker at holde fast i vanerne.

Image courtesy of kdshutterman at FreeDigitalPhotos.net

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook