Er du en af de mange danskere, som føler dig mere utryg efter de tragiske hændelser i København d. 14. og 15. februar? Det skyldes fejl i din hjerne.
Eller rettere at din hjerne, helt nøjagtigt den underbevidst del af hjernen (som nogle forskere kalder ‘system 1′) er stærkt fejlbehæftet når det kommer til sandsynlighedsregning. Den har en bias – en systematisk fejl.
Misforstå mig ikke. Terror er en reel fare og noget der skal tages hånd om. Det tager PET, vores politikere, de socialarbejdere som skal forebygge radikalisering og en række andre mennesker sig af. Bevares, hvis du ser noget mistænkeligt så indberet det endelig til de passende myndigheder. Jeg kan dog huske efter 11. september, hvor Osama Bin Laden blev rapporteret set ved en hæveautomat i Silkeborg (hvilket i øvrigt ville være et ret godt gemmested) og Storcenter Nord i Aarhus Nord var afspærret en halv dag på grund af mistænkeligt hvidt pulver, som kunne være miltbrandspore – i et center med en bager kunne der dog også være andre forklaringer…
Pointen er blot at hvis du til dagligt bekymre dig om terror så spilder du din tid og ødelægger dit gode humør.
Jeg vil nævne et par af de bias (systematiske fejl) som er på spil og give eksempler på hvordan de virker. Regn ikke med at din opfattelse af terror vil ændre sig væsentligt ved at du læser denne artikel. Din logiske bevidsthed (også kaldet ‘system 2′) vil indse at jeg har ret. Din underbevidsthed, som styrer dine følelser vil derimod blive ved med at gøre som den hele tiden har gjort (med mindre du gør en målrettet indsats, fx med (selv)hypnose).
For når der er en konflikt mellem fornuft og følelser vinder følelserne (næsten) altid.
Men tilbage til de systematiske fejl i din hjerne.
Statistik bias: små sandsynligheder vil vi enten ignorere helt eller overdrive voldsomt
Lad mig smide lidt tal på bordet:
– Fra 1985 og indtil de tragiske hændelser i midten af februar 2015, er der død en (1!) person af terror i Danmark. Det tal er nu tredoblet og dermed er 3 personer døde som følge af terror de seneste 30 år. Altså et dødsfald, hvert tiende år.
– I Danmark bliver der dræbt en person, hvert andet år som følge af lynnedslag.
– I 2012 begik 661 danskere selvmord.
Med andre ord er lyn fem gange så farlige som terrorister, hvis du bor i Danmark. Og det er 60.000 gange så sandsynligt at du dræber dig selv som at en terrorist gør det. 60.000 er et meget stort tal. Til sammenligning er det langt fra alle danskere som har 10.000 arbejdsdage i løbet af deres liv (svarende til 46,3 arbejdsår).
Hvis din hjerne var konsistent når det kom til sandsynligheder ville du være mere bange for lyn end for terror – og du ville være meget bange for dig selv.
Men sådan forholder det sig næppe.
Når det kommer til meget små sandsynligheder vil din hjerne enten overdrive dem – så du rent faktisk tror at du kan vinde den store gevinst i lotto; eller ignorere dem helt – så du føler dig overbevist om at der aldrig vil ske DIG noget i trafikken.
Der er dog også en anden central bias på spil.
Gentagelses bias: Jo flere gange du høre noget, jo mere sandsynligt er det at du vil tro det er sandt.
Kernen i alt propaganda.
Der er flere årsager til denne fejl udløses. For det første sørger politikere og pressen for, at omtale begivenheder som terror hele tiden. Det betyder at din hjerne opfattelse af de reelle terrorbillede er fordrejet. Groft forenklet kan man sige, at din hjerne ikke kan kende forskel på meget terror og meget omtale af terror.
Jeg kan eksempelvis mærke at jeg inden for det seneste årstid får flere klienter med flyskræk. En medvirkende faktor er nogle flykatastrofer, som har høstet megen medieomtale. Og det gør at flere mennesker udvikler angst.
Hvad kan du gøre ved det?

Den klassiske Müller-Lyer illusion (de vandrette streger er lige lange – jeg sværger for jeg selv lavet illustrationen)
Det er vigtigt at forstå at selv om du har erkendt disse to bias, så har de stadig magten over din underbevidsthed. Du kan sammenligne det med den klassiske Müller-Lyer illusion. Du ved at de to streger er lige lang. Men alligevel ser du stadig den ene streg som længere end den anden.
Så du skal trække på skuldrene af din frygt for terror når den melder sig og minde dig om at lyn er 5 gange så farlige.
Er det ikke nok kan du opsøge en terapeut med speciale i angst; det kan være en hypnotisør som Sune Velysion. I hypnose er det muligt at arbejde direkte med din underbevidsthed og få angsten nedjusteret.
Tak fordi du læste med.
Sune Velysion
Book tid til hypnose her:
Velysion Coachings kalender
Kilder
Bog
Daniel Kahneman: ‘Thinking Fast and Slow’
Bias i den Store Danske Encyklopædi
http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Matematik_og_statistik/Teoretisk_statistik/bias
Terrorangrebet i juli 1985
http://da.wikipedia.org/wiki/Terrorangrebet_den_22._juli_1985
Danmarks statistik (fantastisk site)
http://www.dst.dk
Skriv et svar