Eksamensangst

Eksamensangst

Eksamensangst er en ubehagelig tilstand, som påvirker din præstation betydeligt

Mange studerende og elever oplever eksamenssituationen som en meget afgørende begivenhed. Faktisk så afgørende at den i underbevidstheden opfattes som en ’liv eller død’-situation, hvor et dårligt resultat ubevidst opfattes som livstruende. Det er derfor at eksamensangst opstår.

Symptomer
Symptomerne for eksamensangst er mange og kan variere en hel del. Til blandt de mere almindelige hører høj puls og heftig hjertebanken, en knude i mave, bryst eller hals, svedige håndflader og generelt ubehagelig høj svedproduktion.
Flere oplever, at eksamensangst forhindrer dem i at tale, hvilket øger nervøsiteten betydeligt. Problemer med hukommelsen er også en almindelig følge af eksamensangst. Oplevelsen af, at ‘klappen går ned’, og alt det indlærte stof pludselig er utilgængeligt, er både normal og meget angstprovokerende.
I enkelte tilfælde kan en dygtig underviser eller lærer samt en forstående censor få dæmpet din eksamensangst, så eksamen kan fortsætte næsten normalt. I alt for mange tilfælde vil du dog sidde alene tilbage med din eksamensangst og en langt ringere karakter, end du havde fortjent. Dermed forringes dine muligheder, når du skal læse videre eller have arbejde efter dit studie.

Heldigvis kan eksamensangst overvindes med enkle midler.

Behandling
I første omgang anbefaler jeg at behandle eksamensangst hypnose, da eksamensangst er en følelse, og den styres af underbevidstheden. Derfor kan den ikke fjernes via logiske argumenter. Du kan logisk godt fortælle dig selv, at der ikke er noget at være bange for. Andre kan fortælle dig, at det nok skal gå, men det hjælper ikke. Følelsen er der stadigvæk.
I hypnosen arbejder vi direkte med underbevidstheden. Derfor kan vi arbejde direkte med eksamensangsten og fjerne den. Hjernen skal hjælpes til at acceptere, at eksamenslokalet ikke er et livsfarligt sted at opholde sig.
Alle kunder, jeg har arbejdet med, har oplevet en bedring allerede efter første session.
I nogle tilfælde hænger eksamensangst sammen med begrænsende overbevisninger, som du har i forhold til din egen situation. Det kan være ”jeg er ikke god nok”, ”jeg har ikke fortjent en god karakter” eller ”jeg SKAL have topkarakter for at kunne se mig selv og andre i øjnene”. I de tilfælde kan det være nyttigt med en eller flere coaching sessioner.

Læs om angstforløbet

Book din tid

Case
Rikke var flittig i gymnasiet, og hun havde det godt socialt i sin klasse. I undervisningen klarede hun sig rigtig fint. I fritiden spillede hun håndbold, trænede i fitnesscenter og hang ud med veninderne. Hjemme havde hun et godt forhold til både sine forældre og sine søskende.
Der var dog en ting, der kunne fremkalde en panisk angst i hende, og det var eksamen. Hun fik kraftig hjertebanken, begyndte at svede, og så begyndte hun at ryste. Først kroppen og kort efter stemmen. Det bevirkede, at hun ikke kunne sige noget og dermed ikke kunne svare på spørgsmål. Det gjorde hende endnu mere nervøs, og hun var flere gange brudt grædende sammen til eksamen.

Da jeg først talte med Rikke, begyndte hun at ryste og græde blot ved at tale om eksamen. Det fik vi hurtigt ændret ved hjælp af nogle coachingøvelser og efterfølgende hypnose.
Jeg var meget glad og stolt på hendes vegne, da hun lige efter en eksamen sendte mig denne sms, ”Hej. Jeg er lige kommet ud fra eksamen – det gik super godt, og jeg var helt rolig. Og jeg fik topkarakter :)”
Hendes gode præstation til eksamen er naturligvis udelukkende hendes egen fortjeneste, og uden hendes eksamensangst til at spænde ben for sig, kunne hun brænde igennem og vise sin lærer og censoren, hvad hun havde lært.

Book din tid online nu ved at klikke her

Eller ring til mig på 7120 1779 og hør, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Image courtesy of Michal Marcol at FreeDigitalPhotos.net

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook