Flyskræk og højdeskræk

Flyskræk og højdeskræk
Højdeskræk og flyskræk, eller altofobi og aviofobi, er to former for angst, som ofte følges ad.
Både højdeskræk og flyskræk har rod i en ganske fornuftig beskyttelsesmekanisme. Det er en god idé at være forsigtig, når der er langt ned til jorden. Et lille sug i maven og lyst til at holde lidt afstand, når man befinder sig på en høj bygning uden rækværk og nærmer sig kanten, er helt normalt og er overlevelsesmæssigt langt bedre end, hvis du har lyst til at gå på line langs bygningens kant.

I nogen tilfælde kan din indbyggede beskyttelsesmekanisme få dig til at reagere voldsomt på højder eller på frygten for at falde ned med et fly. Der er stor forskel på, hvorfor højdeskræk og flyskræk opstår, og det kan være forårsaget af både små og store ting, fra at have læst eller hørt en historie om en flyulykke, til at have været vidne til en alvorlig ulykke forsaget af højder.

Symptomerne på højdeskræk og flyskræk spænder bredt, men mange oplever hurtig hjertebanken, svedeture, svimmelhed, maven der knuger sig sammen, trykken for brystet, og nogen oplever deciderede panikanfald, der kan medføre besvimelse. Specielt besvimelse og svimmelhed kan være fysisk farlige i forbindelse med at befinde sig højt oppe, da risikoen for at falde ned er større.

De fleste, der lider af højdeskræk og flyskræk, ved godt selv, at deres frygt er overdreven. De fortæller sig selv, at det ikke er farligt at flyve, eller at det er sikkert at kigge ud af et vindue i en høj bygning. Angsten kan dog stadig mærkes og tit ganske kraftigt. Specielt omkring flyskræk er der skrevet tykke bøger om, hvor sikkert det er at flyve i forhold til at køre bil eller cykle, men end ikke alverdens logiske argumenter kan få angsten til at forsvinde. Angst udløses i den ældste og mest primitive del af hjernen, og logiske argumenter forstås i den nyeste og mest avancerede del af din hjerne. Når der er konflikt mellem de to dele af hjernen, vinder den primitive del stort set altid.
Derfor hjælper det ikke, når dine venner eller familie fortæller dig, at der ikke er noget at være bange for, og derfor kan du heller ikke fortælle dig selv, at der ikke er noget at være bange for. Det er dine følelser omkring højder og flyveture, der skal arbejdes med – ikke den logiske beskrivelse af dem.

Behandling

Hypnose er en særdeles effektiv måde at behandle højdeskræk og flyskræk på, fordi vi i hypnose kommer til at arbejde direkte med dine følelser.
Det er ganske let at måle effekten af hypnosen, for har du angst for højder eller for at flyve vil du typisk være i stand til at mærke angsten i din krop ved at mindes engang, du har mærket din angst. Vi laver denne øvelse både før og efter hypnosen, og du fortæller, hvor ubehagelig følelsen er på en skala fra 0-10.
Du vil mærke en forskel allerede efter første session, men det er dog ikke altid, at angstsymptomerne forsvinder helt efter første session.

Efter en session vil jeg typisk bede dig om at opsøge en situation, hvor du tidligere har oplevet din højdeskræk eller flyskræk, men jeg vil samtidig bede dig om, at det indledningsvis er en situation, hvor du tidligere ‘kun’ har oplevet moderat angst. Har du ingen eller helt ubetydelige angstsymptomer, kan du forsøge med en situation, som tidligere har været lidt mere ubehagelig.
Er der stadig symptomer, tager vi en snak om, hvorvidt du vil kunne have glæde af endnu en session.

Læs om angstforløbet

Book din tid

Case

Lars kontaktede mig, fordi han havde flyskræk, og han havde været bange for at flyve siden sin konfirmationsrejse. Nu, mere end tredive år senere, havde han besluttet at få gjort noget ved det. Han havde både talt med en psykolog og prøvet flere alternative behandlingsformer – blandt andet akupunktur og tapping.

Ved vores første og eneste session fandt jeg ud af, at Lars ikke udelukkende led af flyskræk men også af højdeskræk. Når det handler om højder, er det som nævnt fornuftigt at være forsigtig, men Lars begyndte at svede, fik en ubehagelig knude i maven og sitrede over hele kroppen.
Det var slemt, når han var oppe i høje bygninger og kiggede ud af vinduet, men værst var det, når han skulle ud at flyve. Han havde udviklet en teknik, hvor han kunne sidde helt stille med lukkede øjne og lukke sig helt inde i sig selv. Panikken kom op i ham, når han blev forstyrret eller skulle på toilettet. Han var endda besvimet under et panikanfald ombord på et fly, hvilket yderligere forstærkede hans angst for at flyve.
Han kunne udholde rejser rundt i Europa, men det var dog stadig ubehageligt, og 1-2 rejser om året var det maksimale, han ville gå med til. Familiens ønske om en tur til Australien var derfor fuldstændig udelukket.

Over en måned efter sessionen fik jeg denne mail fra Lars:

Feedback fra klient

Hej Sune …

Ja så er vi kommet hjem fra ferie på Kreta, turen gik godt og vi fik slappet af, dejligt.

Da jeg var på besøg hos dig lovede jeg dig at give en tilbagemelding om hvordan det var gået mig,
jeg forsøgte i en tid for vores afrejse til Kreta at udfordre mig selv med nogle ting jeg vidste at jeg havde det dårligt med, og med et godt resultat dvs. at jeg havde ikke nogle knuder i maven og ingen ubehag ved at stå på vores tag på mit arbejde, 5 sal. som jeg havde før og jeg prøvede også dagen efter at jeg var hos dig at vande blomster ved vores søn og svigerdatter som bor på 3. sal med glas afskærmning som afskærmning også uden ubehag.

På vej til lufthavnen til Billund lufthavn havde jeg en smule ubehag ved tanken om turen; men det gik over da vi havde tjekket ind og ventede på at skulle om bord på flyet, meget mærkeligt for sådan har jeg ikke haft det før og min skjorte var ikke engang våd da vi landede, på hjemturen havde jeg dog lidt sved på panden og hænder uden nogen grund da vi havde en flot flyvetur hjem også, men måske tanken om at vi sad ud for vingespidesserne gav muligvis en mærkelig fornemmelse af et eller andet, uden at jeg så på dem.

Så jeg vil sige til dig at det du har gjort ved mig har jeg alt muligt grund til at kunne anbefale til andre også at prøve, mig har det hjulpet rigtigt meget, tak skal du have for det. Jeg håber at du kan bruge min tilbagemelding og mange tak skal du have for det.

Mange hilsner fra
Lars

NB. ‘Lars’ er ikke det rigtige navn på min kunde, men er blevet benyttet for at sikre hans anonymitet.

Book din tid online nu ved at klikke her

Eller ring til mig på 7120 1779 og hør, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Image courtesy of Tim Beach at FreeDigitalPhotos.net

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook