Om hypnose

Af Sune Velysion

Hypnose er en tilstand som de fleste mennesker befinder sig i flere gange dagligt. Hypnosetilstanden er kendetegnet ved, at man er ekstremt fokuseret på en bestemt ting, ofte en tanke, og lukker alt andet ude. Når du dagdrømmer er der tale om en hypnotisk tilstand.

De fleste bilister kender fænomenet at de pludselig holder foran deres hjem eller arbejdsplads men faktisk ikke kan huske, hvordan de er endt der. Fænomenet kaldes ’kørehypnose’.
Når du sidder foran fjernsynet, computeren eller med en god bog og lever dig så meget ind i hvad du oplever at du glemmer verden omkring dig og på ingen måde kan høre, hvad din kæreste siger selv om hun står ved siden af dig, er der ligeledes tale om en hypnotisk tilstand.

Når du er i hypnose er du i mere direkte kontakt med din underbevidsthed end du er i almindelig vågen tilstand. Du er i tættere kontakt med dine følelser og dine logiske tankeprocesser benyttes ikke.
Underbevidstheden er den underbevidste del af din hukommelse og dine underbevidste tankeprocesser. Din langtidshukommelse befinder sig i din underbevidsthed og dine følelser styres fra din underbevidsthed.

Din vågne bevidsthed er de tanker du tænker lige nu. Dine logiske tankeprocesser styres herfra og det er her din korttidshukommelse befinder sig.
En hypnotisør er en person der kan hjælpe dig med at fremkalde den hypnotiske tilstand. I den hypnotiske tilstand kan en lang række udfordringer, som fx angst afhjælpes langt lettere end i almindelig vågen tilstand. Det at arbejde med personlige problemer i hypnotisk tilstand kaldes flere steder ’hypnoterapi’.

Hypnose har været benyttet som behandlingsform i over 4000 år til afhjælpning af problemer, men betragtes stadig som en alternativ behandlingsform, og har i Danmark nogenlunde samme status som akupunktur havde i 1960’erne og 70’erne.
Hypnose benyttes af en lille gruppe af danske læger, mest kendt er Jens-Jørgen Graversen, der har foretaget mere end 15.000 behandlinger og udgivet flere gode bøger om emnet. Blandt sygeplejerske og jordemødre anvendes hypnose også.

Metoden er dog mest udbredt blandt private certificerede hypnotisører og hypnoterapeuter.

Modtag mail med rabatter, nyheder og gaver fra Velysion Coaching

Like på Facebook